Hlodat, hlodat, hlodat! Ale co?

19.01.2022

Jak správně pečovat o chrup hlodavců? Jaké druhy dřeva jsou vhodné na okus? A jak zkracovat hlodáky? 

Hlodavci a jejich chrup

Morče, králík, činčila, křeček, osmák, myš, potkan a další patří mezi rozšířené domácí mazlíčky. Moderní průmysl pro ně dnes vyrábí kompletní krmiva, ale často bývají energeticky příliš bohatá a hlodavec sežere objemově méně potravy, než by sežral ve volné přírodě.

Hlodavcům zuby neustále dorůstají. Mazlíčkům chceme dát to nejlepší, takže koupíme "bohaté kompletní krmivo", složené ze zrnin, obohacené vitamíny a minerály, bohaté svým rozmanitým složením. Mazlíčkovi krmivo chutná a rychle získá požadovaný energetický příjem. Nesežere už tolik sena a zuby začnou přerůstat.

Poté nemůže morče pořádně žvýkat, protože mu přerostlé hlodáky neumožní zavírat tlamičku. Takže pak už vybírá jen měkkou a energeticky bohatou potravu a začnou přerůstat i zadní zuby. Nakonec má otevřenou tlamičku, kterou už ani nemůže pořádně zavřít. V takovém stavu už ale nemůže pořádně přijímat potravu. 

  • Protože krmíme hlodavce příliš bohatou potravou, sežere jí méně.
  • Protože žere méně, zuby hlodavci přerůstají.
  • Protože přerůstají zuby, nemůže hlodavec žrát.
  • Protože nemůže žrát, umírá hlady.

Musíme tedy podávat hrubší seno (ne to jemné), aby si o něj zuby obrušovali. Dávat jen zdravé granule bez obilovin a jen menší množství a dokonce není nutné krmit granulemi každý den. Dosypáváme jen když je miska úplně prázdná, 

Je potřeba pravidelně zuby kontrolovat, hlídat kolik toho morče sní a čas od času není na škodu jeden den "zapomenout" nakrmit. Morče si pak vezme více sena, více žvýká, více obrušuje zuby a tím by nemělo docházet k onomu přerůstání. 

Nezapomeňte na seno a dřevo 

Základem je vždycky a všude seno a dřevo na okus! Morčata občas demolují své dřevěné domečky, pouze však ukájí svou nejzákladnější potřebu - hlodat. Tvrdý chleba, kterým většina chovatelů utišuje tuto potřebu, má dvě zásadní úskalí. Jednak je pro hlodavce energeticky velice bohatý, a jednak bývá nevhodně sušený. Při sušení na kamnech dochází k masivnímu rozvoji plísní, které sice pouhým okem nevidíme, ale jejich toxiny dokážou docela zásadně zatížit nebo dokonce poškodit játra malého zvířátka, Takže tvrdý chleba ano, ale sušený ve stínu na volném vzduchu. Nepodáváme však bílé pečivo, nýbrž tmavé a pouze občasně! 

Za nejlepší okus se považují prořezy ovocných stromků a nebo nenatřené ohoblované prkénko. Dále pak sušené bylinky s tvrdými stonky (meduňka, máta, kopřiva, pelyněk, estragon). Nebo také bylinkové tyčky od JR Farm, ty jsou zdravé, jsou to jen čisté presované bylinky.

Krácení hlodáků u hlodavců

Pokud se stane, že hlodáky přerostou, lze je zkrátit a zadní zuby lze obrousit. Obvykle se tyto zákroky provádí pod narkózou. 

Když trápí zuby

Onemocnění dutiny ústní představuje v ordinacích významnou část zdravotních problémů u drobných savců. 

Ulomený zub

Zde záleží na tom, jak jsou zuby ulomené. Jestli není poškozená uvnitř i dáseň, nejsou vylomené v čelisti atd.

Je potřeba návštěva veterináře, zabroušení a následně hlídat, zda zub dorůstá rovně. 

Jestli má morče zuby křehké a lámou se, chybí mu vitamíny. Je potřeba rozmanitá strava bohatá na vitamíny, případně přidat vitamínové doplňky.


Větve

V kůře čerstvých i sušených větví různých stromů a keřů se nachází mnoho minerálních látek a sekundárních rostlinných látek, které morčata potřebují k tomu, aby byli fit. 

Ohlodávání kůry masíruje dásně, které se pak dobře prokrvují. Látky obsažené v kůře přitom mají na morčecí zuby podobný účinek jako zubní pasta u lidí, což vede ke zdravým dásním a správnému růstu zubů. Hlodání větví je nejúčinnější prostředek na obroušování předních zubů (zuby rostou morčeti rychlostí 1,2-1,5mm za týden). Větve můžeme podávat čerstvé včetně pupenů, květů a listů. Před podáním je opláchneme a přebytečnou vodu oklepeme.

V obchodech se často prodávají barevná dřívka na okusování. Pokud na obale není napsáno, o jaké dřevo se jedná a výslovně uvedeno, že použitá barviva jsou potravinářská, tato dřívka nekupujte.

Zahraniční zdroje se dokonce zmiňují o tom, že zuby obrušuje chroupání kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) podávané vcelku a kořeny bylinek. Minerální solné a vápníkové kostky taktéž nelze na obrušování doporučit, protože nadměrný příjem soli a vápníku způsobuje ledvinové a močové kameny. 

Je nutno podotknout, že pokud má morče zuby a čelist správně rostlé a neukrývá v sobě žádnou genetickou vadu, tak mu zuby velice pravděpodobně přerůstat nebudou. Správně postavené zuby se obrušují i bez pomůcek. 

Pokud je postavení zubů špatné např. v důsledku genetické vady, pak je nutno chodit na zkracování zubů. Inhalační narkóza není pro organismus takovou zátěží jako narkóza injekční. Zbroušením jde skus i částečně zkorigovat, takže je možné, že už morče broušení nebude muset podruhé podstoupit.

Nejlepší jsou větve čerstvě nastříhané na cca 10cm. Pokud je mech na větvích, odstraníme ho horkou vodou. 

Vhodné dřeviny

Nevhodné dřeviny

CHS Vatali všechna práva vyhrazena 2022
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky